borvizsgalat.hu | A borkősav a bor legfontosabb sava. A szőlőből származik, ezért maximális mennyiségét a must borkősavtartalma szabja meg. Függ a szőlő fajtájától és az időjárástól: jó beérést eredményező, igen meleg évjáratok borai kevesebb, míg az esős nyarú évjáratok borai több borkősavat tartalmaznak. Az… | fajta erjedés, erjedés körülmény, érték erjedés, erjedés sor, malolaktikus erjedés | megengedett, cukor, eltérés, labor, szőlő | 7 |
budaypalinka.hu | A középső szakaszban, az élesztők levegőtől elzártan termelnek alkoholt a cukorból. Ilyenkor buborékképződés figyelhető meg, erre mondják, hogy „forr” a cefre. A folyamat során jelentős mennyiségű hő szabadul fel, ezért a cefrét érdemes hűteni. Az erjedéshez az optimális hőmérséklet 17-20°C, de… | köszönhető erjedés, erjedés egyenletes, érdemes erjedés, erjedés optimális, élesztő erjedés | pálinka, buday, cefre, élesztő, lepárlás | 7 |
mereipince.hu | A fehér bort kellett volna, feltéve, hogy a keserű anyagok KIVONATOLÁS, VAGY MILYEN EGY Pohár Bort állítunk elő Kivonatolás, a lényeg az, ami változik a termelés különböző színű fehér bort. Mi ez tényleg kivonatolás van Kivonatolás, az erjedés, a bogyók, amely megköveteli, hogy a kell-ben indított… | erjedés szükség, keletkezik erjedés, erjedés elsősorban, befejezés erjedés, erjedés egészen | szemölcs, admin, vörös, pince, mer | 6 |
streit-zagonyi.hu | …testű, gazdag vörösborok. Függetlenül attól, hogy cabernet franc-ról, merlot-ról, cabernet sauvignon-ról vagy kékfrankosról van szó, teljes érettségben, 3,5 PH mellett szedjük a szőlőt. A 2-3 napos héjkontakt után – fajtától és évjárattól függően – 23-28 °C-on megy végbe az alkoholos erjedés. | nap erjedés, erjedés sor | borvidék, borászat, villányi, pincészet, cabernet | 6 |
kissattilabor.hu | Az erjedés a borászatban egy nagyon fontos jelenség. A szüreti időszakban a szőlő levéből, mustjából alkoholos erjedést követően bor lesz. A mustban lévő cukrot az élesztőgombák alkohollá alakítják át. | fermentálás erjedés, alkoholos erjedés, erjedés követő, fontos erjedés, erjedés szőlő | mátrai, mátra, borvidék, borászat, olaszrizling | 4 |
tuskepince.hu | Közvetlen a szüret végeztével a család fiatalabb tagjai visszamentek a kukoricát letörni, behordani a góréba és felszántani a földet, ezalatt az idősebb gazda a bort felügyelte. Erjedés végén a törkölykalapot szőlőlevelekkel takarták, és híg sárral letapasztották. Ekkor zajlott le a spontán… | gazda erjedés, erjedés szükség, zajos erjedés, erjedés valamennyi, együttes erjedés | pince, örökség, feleség, nagyapa, borászat | 4 |
eztfaldfel.hu | a savanyú káposzta töredéke. A boltban kapható zacskós savanyú káposzták nem igaziak. Gyorsított eljárással savanyítják őket, amely nem tejsavas erjedéssel történik, hanem ecet, vagy citromsav és édesítőszerek hozzáadásával, amit utólag tartósítószerekkel kezelnek, hogy hosszú ideig legyenek… | tejsavas erjedés, erjedés ecet | füge, káposzta, tartósítószer, dió, tészta | 4 |
sorokmentipalinka.hu | …minél jobban forr a cefre, annál gyorsabban szaporodnak és dolgoznak az élesztőgombák. Ez önmagában még nem is lenne probléma, viszont a gyors erjedéssel a buborékképződés és a cefre habzása is együtt jár. A buborékok pedig nemcsak az erjedés közben felszabaduló széndioxidot viszik ki a cefréből… | tökéletes erjedés, erjedés folyamat, fontos erjedés, gyors erjedés, erjedés buborékképződés | pálinka, párlat, aroma, cefre, készíthető | 3 |
kaptarkiraly.hu | A méhkenyér nagyrészt virágporból, természetes propoliszból, kisebb részt mézből és viaszból természetes módon, méhek tejsavas erjedéssel előállított szuperélelmiszer. Tárolása 20-22 fokon, száraz hűvős helyen történjen. Adagolása: 2-3 granulátum... | tejsavas erjedés, erjedés előállított | propolisz, méhpempő, megjelenítés, oldat, méz | 3 |
belgasormester.hu | Hibrid erjedéssel készült tradicionális belga sörök. Elsődleges (irányított) erjedésüket követően a söröket hónapokig, vagy akár évekig tölgyfahordókban, vagy nyitott acéltartályokban érlelik tovább, majd számos esetben ... | hibrid erjedés, erjedés készült, irányított erjedés, erjedés követő, spontán erjedés | belga, sör, ale, gasztronómia, gyümölcsös | 3 |
prolansys.hu | …védelem és a magas szerves tápanyag tartalom miatt a szőlő egészségesebb és kimagasló beltartalommal takarítható be. Ideálisabb cukorfokkal és erjedéssel számolhatunk. Így a végtermék, az előállított bor a magasabb minőségű termés miatt is magasabb minőségű, zamatosabb lesz, ez versenypiaci előnyt | ideális erjedés, erjedés minőségi, cukorfokkal erjedés, erjedés végtermék | talaj, tápanyag, toxin, biológiai, termelés | 3 |
julcseeka.com | Pedig az ember, ha csak egy picit elkezd logikusan gondolkodni akkor végig tudja vezetni a folyamatot, hogy az erjedés során mi megy végbe? Bomlás, rothadás, erjedés, romlás, savanyosodás, büdösödés. Ezek minek a jelei?? | élesztő erjedés, erjedés rendkívűl, folyamat erjedés, erjedés sor, rothadás erjedés | rendelhető, paleo, gabonamentes, posted, cukor | 2 |
burg-ecet.hu | Az ecetsav minden ecetnek az alapvető összetevője, ám a BURG ecetek kizárólag természetes úton előállított ecetsavat tartalmaznak. A természets erjedésnek köszönhetően eceteink számos egyéb erjedés során keletkezett anyagot tartalmaznak, aminek köszönhető az egyedi íz. | természets erjedés, erjedés köszönhető, számos erjedés, erjedés sor | ecet, mesterséges, tartósítás, befőzés, csehország | 2 |
farkasvadkovaszospekseg.com | A lisztet elkeverjük vízzel, várunk amíg beindul az erjedés. Nem használunk semmilyen segédanyagot. A levegőben vadon élő gombák spontán indítják el az erjedést a liszt víz keverékünkben. Naponta adunk a keverékünkhöz friss vizet és lisztet. Körülbelül 2-3 hét múlva kialakul egy stabil, erős… | víz erjedés, erjedés semmilyen, spontán erjedés, erjedés liszt | kalória, fehérje, szénhidrát, zsír, ros | 2 |
lengyelottopinceje.hu | A spontán erjedés után a magasabb cukorfokra érő szőlőből általában félédes vagy édes borok keletkeznek. Ezek a nyár vagy ősz folyamán újra beindulnak, és száraz borokká alakulnak. Aszús években aszú bort, szamorodnit és fordítást is készítek. | spontán erjedés, erjedés magas, érés erjedés, erjedés érlelés | furmint, lengyel, ottó, pince, szőlő | 2 |
elmenycentrum.hu | A lehűtött sörléhez élesztőt adnak, amelynek hatására alkoholos erjedés indul meg. Az erjedés során az élesztő a sörlében található cukrokat alkohollá és széndioxiddá alakítja át. Az erjedés technológiától függően alacsonyabb- (alsóerjesztésű sörök) vagy magasabb (felsőerjesztésű sörök)… | alkoholos erjedés, erjedés sor, széndioxiddá erjedés, erjedés technológiá, erjesztés erjedés | sör, naszály, söröző, soproni, lovassy | 2 |
hevestuoszov.hu | Heves megyében is javában zajlik szüret, egyes helyeken már a mustot erjesztik a pincékben. A must erjedése során mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelők elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes… | must erjedés, erjedés sor | tűzoltó, önkéntes, heves, katasztrófavédelmi, hivatásos | 2 |
medveczkiwines.hu | A szőlő bogyózást követően huszonöt óra hidegáztatás után került préselésre. Tartályba fejtés és hét napos ülepedés következett, majd beindult az erjedés médium pörkölésű magyar kocsánytalan tölgyfa dongák kíséretében. Négy hónapon keresztül a heti rendszerességgel visszakevert finomseprőnek… | fok erjedés, erjedés követő, ülepedés erjedés, erjedés médium | présház, visonta, borvidék, rozé, mátrai | 2 |
libabor.hu | Ízleld meg első tételeinket a Bükki borvidékről: nyerspezsgő, pét-nat, erjedésben lévő(murci) és már kierjedt újbor kóstoló (Zenit, Chardonnay). | pét-nat erjedés, erjedés lévő | bőveb, újbor, márton-napi, pincészet, borkóstoló | 2 |
makad.hu | A szüreti időszak kezdetén az esetleges balesetek megelőzése érdekében fontos figyelmeztetni a lakosságot a must erjedésének veszélyeire. A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb, zárt helyiségekben, a… | must erjedés, erjedés veszély, erjedés sor | makád, lakosság, önkormányzati, szúnyoggyérítés, földi | 2 |
madareteto.hu | Az ilyen ételek néhány napon, vagy akár órán belül is erjedésnek, penészedésnek indulhatnak, és ezzel a madarak emésztőrendszere nem tud megbirkózni, aminek akár halálos következményei is lehetnek rájuk nézve. A pad mellé sereglett cinegék vagy verebek a frissen szétszórt morzsát gond nélkül meg… | mégsem erjedés, erjedés penészedés, óra erjedés | madár, etető, madáretető, élelem, etetés | 2 |
vitaminspecialista.hu | Az erjedés során keletkező biológiailag aktív anyagok anyagcserére gyakorolt kedvező hatásuk... | | vitamin, antioxidáns, lekvár, spirulina, aminosavak | 2 |
banfalvipalinkahaz.hu | Az edényzet megfelelő minőségére, a tárolás hőmérsékletére maximálisan odafigyelünk. A jó erjedést a pektinbontó enzim szükséges adagolásával biztosítjuk, így optimalizáljuk a cefrét annak érdekében, hogy minél jobb és több pálinkát nyerjünk belőle. Az egyenletes minőséget a szaküzletekből… | foszforsav erjedés, erjedés eredmény, maximális erjedés, erjedés pektinbontó | pálinkaház, pálinka, bánfalvi, cefre, szilva | 2 |
andrasiesfiaitokaj.hu | Pincészetünkben borainkat szerednyei tölgyfahordóban érleljük oxidatív módon. A tradícionális eljárás során spontán erjedés által keletkezik az alkohol a must adott éve jellemző összetételének megfelelően. | spontán erjedés, erjedés alkohol | tokaj, pincészet, fi, tokaji, dűlő | 1 |
rusa.hu | A savanyított termékeknek rengetek jó tulajdonságuk van. Könnyen emészthetők, a tejsavas erjedéskor lebomlik cukortartalmuk, így kevésbé kalóriadúsak, segítik a bélműködést és huzamosabb ideig tárolhatók. A savanyúságok igazi C-vitaminforrások, így egész évben jól kiegészítik étrendünket. A… | tejsavas erjedés, erjedés cukortartalom | savanyúság, vecsési, káposzta, zöldség, vecsés | 1 |
redtop.hu | ha langyos és algamentes vizet használunk. Ezt legegyszerűbben a víz felforralásával érjük el. A légyfogás folyamán foglyul ejtett legyek az erjedés által szintén csalétekké válnak. Hat hét eltelte után - mivel a REDTOP nem tartalmaz mérgező anyagokat - a fóliazsák tartalmát ássa a földbe vagy… | ejt erjedés, erjedés szintén | csali, búcsú, piros, csapda, ejt | 1 |
drdanima.hu | …életalapja a Természet teljes körű tisztelete. A tudatos táplálkozásról szóló „Arany tanácsok” fejezetében felsorolja az értékes ételeket, az erjedést gátló fűszereket, foglalkozik az ételek fogyasztásának sorrendjével, időpontjaival, ajánlott mennyiségével valamint készítési módjaival. A… | étel erjedés, erjedés gátló | gyógyászat, keleti, esetleírás, tudástár, elsajátítás | 1 |
hathat.hu | A fermentált élelmiszerek nagyon értékesek. A fermentáció, más néven tejsavas erjedés során, nagyon sok hasznos enzim keletkezik. Az enzimek a szervezetünk bio katalizátorai, amelyek nélkül nagyon sok folyamat, ami a szervezet kifogástalan működéséhez elengedhetetlen,... | tejsavas erjedés, erjedés sor | gyógygomba, bojtos, vitamin, ganoderma, spirulina | 1 |
legyfogorendeles.hu | Természetesen igen, ajánlott is olyan magasságba akasztani a csapdát, hogy az állatok, kutya-macska ne tudja a földről elérni, így a karmaival kiszakítani a zsákot. Ami fontos, hogy tűző nap érje, mert ez indítja be a fehérje erjedését, illetve az elpusztult legyek is ez által bomlanak és vonzanak… | fehérje erjedés, erjedés elpusztul | csapda, állattartás, szag, lebomló, biológiai | 1 |
patinaspalinka.hu | Pálinkáinknál irányított erjesztést alkamazunk, fajélesztő felhasználásval, a tökéletes illat- és ízaromák felszabadítása érdekében. Az erjesztés, a gyümölcs típustól függően 7 - 10 napot vesz igénybe, míg a gyümölcscukorból alkohol lesz. A cefrét az erjedés után mihamarabb lepároljuk a legjobb… | cefre erjedés, erjedés mihamarabb | pálinka, patinás, kóstolás, gyümölcsös, illat | 1 |
magozogep.hu | Segítségükkel a gümölcsben lévő sejtfalakat szakítjuk fel azért, hogy a sejtnedvben lévő cukrot az élesztő alkohollá tudja erjeszteni. Ha nem elég finom a felaprózott cefre állaga, a cukor alkohollá erjedése is csak részleges lesz, ezáltal az alkoholkinyerés erőteljesen csökken! | alkohollá erjedés, erjedés részleges | szeletelő, fest, darálás, körte, szeletelés | 1 |
istvanpincemiskolc.hu | A pincészetemben kizárólag hagyományos gyártási technológiát alkalmazok. A borokat erjedést követően két alkalommal lefejtem és ebben az állapotban értékesítem. Következésképpen nálam derítetlen és szűretlen borokat lehet kóstolni. Ez azért fontos nekem, mert ebben a pincében már több száz éve is… | bor erjedés, erjedés követő | miskolc, pince, szőlőterület, zenit, pincészet | 1 |
gyukli.hu | Az egészséges szőlőszemek gyors feltárása és a kíméletes préselés során nyert mustot azonnal hűtjük és ülepítjük. Az irányítottan alacsony hőmérsékletű alkoholos erjedést követően az újborban már érezhető a szőlőfajtára jellemző intenzív illatkavalkád. A szűrt és nulla fok közelébe hűtött borba… | alkoholos erjedés, erjedés követő | adatkezelő, fogyasztó, balatonfüred, pince, pincében | 1 |
kofejtopince.hu | A 2018-as Vörös Ság hegyen termett Syrah és Cabernet sauvignon fajták házasítása, a hegy délnyugati oldalának legfelső, még művelt részéről. A szőlőt vegyszer mentesen műveltük, és a bor is természetes módon készült. Erjedés után francia hordókban érlelődött. Derítés és szűrés nélkül palackoztuk… | mód erjedés, erjedés francia | kőfejtő, pince, somlói, szőlő, hordó | 1 |
zala-net.com | …lassítja az öregedési folyamatokat; ötvözi a zöld tea kiwi, természetes vagy egy kis citromlé, serkentik a bél perisztaltika harcolni puffadás, erjedés. Ha szeretné, akkor is hűtsük le a csésze zöld tea jobb, ha cukrozatlan, és keverjük össze a kiwi, egy érett alma vagy körte, valamint egy csipet | puffadás erjedés, erjedés csésze | zsír, gyógyszer, admin, szénhidrát, mell | 1 |
szappanospince.hu | Boraink előállítása kézi szürettel, kék szőlő esetén nyitott kádas erjesztéssel, oxidatív eljárással készülnek. A szőlő feldolgozásánál az erjedés a pincére jellemző vadélesztőkkel, spontán megindul és megtörténik, az almasav bontás még a kádon, héjon megtörténik. A hosszabb héjon tartás… | feldolgozás erjedés, erjedés pince | szappanos, pincészet, ölelés, pince, előállítás | 1 |
egeszsegesborok.hu | Maga a borkészítés hagyományos módon történik, az erjedés folyamatától kezdve a kész nedűig. Ezután következik az Ausztriában kifejlesztett mechanikus folyamat, amely során hőkezelés- és kemikáliáktól mentes módon a bor a dealkoholizálás műveletén megy keresztül, amely szavatolja a 1OO% - os íz-… | mód erjedés, erjedés folyamat | alkoholmentes, bio, félédes, felvidéki, borok | 1 |
slimbelly.hu | A fekete teával ellentétben a zöld teát nem erjesztik. Kevéssel a teaszüret után gőzölés, melegítés útján bontják le a tealevelekben megtalálható polifenol-oxidáz enzimet. Az eljárási folyamat miatt az erjedés leáll. A zöld tea ezért évezredek óta használatos szere a kínai tradicionális… | folyamat erjedés, erjedés zöld | vonzó, anyagcsere, kiló, fogyás, tea | 1 |
dorix.hu | …- - melynek melynek segítségével ellúgosítjuk az az ételt - - akkor akkor sok-sok sok-sok órán keresztül tesszük ki ki magunkat magunkat erjedésnek és rothadásnak, ami ami aloe aloe fungus fungus köröm a a testfolyadékokat, és lassítja annak annak lehetőségét, hogy hogy gyorsabban gyorsabban | maga erjedés, erjedés rothadás | gom, körömgomba, diéta, nyers, élelmiszer | 1 |
kashkamra.hu | - ha az előtt pergetik ki mielőtt a méhek beérlelnék, mert erjedésre hajlamos és híg lesz; | méh erjedés, erjedés hajlamos | méz, társulás, termelő, méhészeti, ökogazdaság | 1 |
ihatobb.hu | volt semmilyen semmilyen szlogen, szlogen, a a Soproni Soproni Borvidék csendes csendes volt. volt. Nem Nem jöttek hírek, az az évjáratok zajtalanul zajtalanul forrtak forrtak ki. ki. Persze Persze nem nem mindig mindig jó a a zajos zajos erjedés, de de tudjuk tudjuk a a jó bornak bornak is is… | zajos erjedés, erjedés bor | iható, borász, kockázatmentes, petrányi, borvacsora | 1 |
ilkaegeszseghaz.hu | …tejcukor nem szívódik fel, és a vastagbélben az ott található baktériumok bontják és használják fel. A vastagbélben bekövetkező bakteriális erjedés, bontás gázképződéshez vezet, amely haspuffadást, és hasi görcsöket okoz. A bélben maradó bontatlan cukormolekulák vizet kötnek meg. Ezáltal a… | bakteriális erjedés, erjedés bontás | tünet, panasz, ilka, egészségház, fogyasztás | 1 |
quiarbirtok.hu | …hogy a termőhelyi sajátosságok minél jobban kidomborításra kerüljenek, ezért a pincében nem használunk adalékanyagokat, az összes tétel spontán erjedéssel indul a borrá válás útján. Ezen felül minimális hordóhasználattal érjük el, hogy borainkon kendőzetlenül érezhessük a gyümölcsösséget, a… | spontán erjedés, erjedés bor | birt, borászat, kékfrankos, rozé, olaszrizling | 1 |
csoborpinceszet.hu | Zengő és Rajnai rizling töppedt szőlőből magas cukortartalommal szüretelt bor. Illatában virágos, ízében az erjedésből visszamaradt cukor mézes édességre utal. Finom szerkezetű savai friss gyümölcsös hatást keltenek. Fogyasztását 12-14 °C-on ajánljuk desszertekhez. | íz erjedés, erjedés visszamaradt | agárd, pincészet, száraz, székesfehérvár, velencei-tó | 1 |
zacharbor.hu | Festői környezetben, a Fertő tó partján fekvő Hidegség település legmagasabb pontján, a mindig napos Csillahegyen terem a Zachár Chardonnay kiváló minőségű szőlője. A termést kíméletesen préseljük, a mustot ezután 225 literes fahordóba töltjük, majd az erjedést követően finom seprőn tartva… | fahordó erjedés, erjedés követő | szőlő, pincészet, soproni, borvidék, hordó | 1 |
gruziaborai.hu | …eljárás során a szőlő kipréselt levét méhviasszal lezárt agyagedényekben, grúzul “Qvevri”-kben a földbe ásták, ahol állandó, alacsony hőmérsékleten végbement az erjedés. Grúziában a mai napig sokan művelik a borkészítésnek ezt az ősi módját, ez az, ami utánozhatatlanná teszi a grúz borokat. | hőmérséklet erjedés, erjedés grúzia | grúzia, grúz, érik, ősi, hőmérséklet | 1 |
happyfishing.hu | Az erjesztett alapú (büdös) etetőanyagokat újra felkapták, ami ugye egyáltalán nem új találmány. Az erjesztett etetőanyag kétféleképpen készülhet házilag. Vajsavas erjesztéssel és tejsavas erjesztéssel. A különbség a végtermék, szagában rejlik, (illetve az erjedésben). A kukorica a… | szagában erjedés, erjedés kukorica | horgászat, horgász, frissítve, adatlap, horgászbolt | 1 |
olivateka.hu | …meg a 27°C-t. Az extra szűz olívaolaj készítésének egyik alapkritériuma, hogy a fáról való leválasztást követő 24 órán belül meg kell kezdeni a bogyók sajtolását, ellenkező esetben a gyorsan meginduló erjedés lerontja az olaj minőségét, többek között a savtartalmat is negatívan befolyásolja | meginduló erjedés, erjedés olaj | olívaolaj, szűz, adás, fogyasztás, olajbogyó | 1 |
ciposterilizator.hu | A lábszag és cipők kellemetlen szaga az izzadság (ezek önmagukban szagtalanok!) baktériumok általi erjesztésének a következménye, mely során kellemtelen, főleg kéntartalmú gázok keletkeznek. A PODOS cipősterilizátor közvetlenül, azaz a baktériumokra hat, azokat pusztítja el, így nincs erjedés… | az erjedés, erjedés lábszag | cipő, uvc, fertőtlenítés, óz, körömgomba | 1 |
laczkoborhaz.hu | A késői szüret miatt boraink gyakran magas alkohollal és az erjedés után a bennük maradó természetes szőlőcukor miatt édes ízhatással rendelkeznek. | alkohol erjedés, erjedés benne | borház, laczkó, gyöngyöspata, fehérbor, borászat | 1 |
borgia.hu | A szőlőből származó must vagy a cefre szeszes erjedése, vagy ennek továbbfeldolgozása útján nyert e törvény szerint meghatározott ital. | szeszes erjedés, erjedés továbbfeldolgozása | borkultúra, litánia, úgyis, meghirdetett, programjaink | 1 |
muskotaly.hu | …szerepet. Portugáliában legismertebb változata a Lisszabontól délkeletre, a Setúbal-félszigeten termesztett Moscatel de Setúbal . A must erjedését borpárlat hozzáadásával állítják le, majd a fiatal bort érlelő tartályba fejtik, és azokban a szőlő kipréselt héján érlelik egész télen… | must erjedés, erjedés borpárlat | muskotály, szőlő, édes, muscat, borvidék | 1 |
grofbuttler.hu | kihagyva a kékszőlőt bogyózzuk -kíméletesen megroppantjuk- majd rozsdamentes tartályokban irányított hőmérsékleten héjon erjesztjük. Az alkoholos erjedést követően lezajlik az almasavbontás, majd a bort lefejtük és kiváló minőségű tölgyfahordókban érleljük. Fehérboraink részben reduktív… | alkoholos erjedés, erjedés követő | gróf, borászat, rendezvényközpont, pénztár, borkóstoló | 1 |
arual.hu | Regenerálja és erősíti a hajat. Laboratóriumi kísérleteink során- melyekhez a legújabb vizsgálati eredményeket használtuk fel, bebizonyosodott hogy a hajhullást egyfajta „erjedés” eredményezi, mely a hajhagymákban és a faggyúmirigyekben keletkezik. A betegség megfertőzi a szomszédos hajhagymákat… | egyfajta erjedés, erjedés hajhagymák | bőrápolás, hajápolás, hajápolási, fixáló, kozmetikum | 1 |
borsuttogo.hu | A pezsgő erősen savas borból készül. A lassú erjedés során hirtelen beálló hőmérséklet zuhanásnak van kitéve, így az erjedés nem lesz teljes és marad bizonyos mennyiségű cukortartalom. Egy idő után a pezsgőt bepalackozzák és melegebb környezetbe helyezik, hogy a borban szunnyadó élesztők a… | lassú erjedés, erjedés sor, kitéve erjedés, erjedés bizonyos | pezsgő, borválogatás, párlat, borkereskedés, népszerűsítés | 1 |
bokabirtok.hu | Mi így látjuk! A szőlő frissen préselt levéből erjedés közben kén hozzáadása nélkül palackozott habzóbor. Avagy pétillant naturel, ahol a bor habzását az élesztők tevékenységének természetes eredménye, a szén-dioxid adja. Gyakorlatilag a lehető legtermészetközelibb borstílus, amit már nagyon… | lev erjedés, erjedés közben | kadarka, szőlő, bóka, birt, kékfrankos | 1 |
mrsauer.hu | A savanyítás módszerei változatosak lehetnek, beleértve a spontán erjedést, a starter kultúrák használatát vagy a sav közvetlen hozzáadását. A legelterjedtebb savanyított termékek közé tartoznak a kovászos kenyerek, a savanyú káposzta, a kovászos uborkák, a joghurt, a kefir, a kombucha és a bor. A… | spontán erjedés, erjedés starter | savanyúság, káposzta, paprika, uborka, ecetes | 1 |
vitalfeed.hu | Szálas tömegtakarmányaink tárolásának legegyszerűbb, leggyorsabb és az erjedés szempontjából a legmegfelelőbb módszere. Gyors és egyenletes tömörséget eredményez, rendkívül homogén beltartalommal rendelkező takarmányt biztosít. | gyors erjedés, erjedés szempont | takarmány, vetőmag, szakcikk, szaktanácsadás, tartósítás | 1 |
vinartis.hu | Ha a szőlő nem felel meg a technológiai elvárásoknak (kezdődő erjedés, betegség jelei észlelhetőek stb.), akkor szükséges a lehető leggyorsabban tisztítani a mustot. | kezdődő erjedés, erjedés betegség | borászati, tartály, palack, tölgyfa, kívánságlista | 1 |
cabernetsauvignonborok.hu | A cabernet sauvignon szemeit általában hosszan héjon tartják és magas hőmérsékleten erjesztik. A bor hosszan érlelhető, karakterét a gyümölcsön túl az erjedés, az alkohol és a fa aromái határozzák meg. A végeredmény általában egy kemény bor, ezért házasítják, álltalában: cabernet franc, a malbec… | gyümölcs erjedés, erjedés alkohol | cabernet, sauvignon, szőlőfajta, gázvezeték, gáz | 1 |
vinopedia.hu | A gyöngyözőborban a buborék mesterséges és természetes úton is keletkezhet. Természetes út esetén, az erjedés során a ... | eset erjedés, erjedés sor | borvidék, tudástár, borászati, témakör, szőlő | 1 |
orsolyapince.hu | hogy minél tisztább és jobb bort készítsünk. Az erjedést követően a borok tufapincénk mélyén, tölgyfahordókban érlelődnek. | bor erjedés, erjedés követő | orsolya, pince, ostoros, szőlőfajta, borkóstoló | 1 |
tomcsanyibirtok.hu | Az évjáratokat lehetőségnek tekintjük, hogy megismerjünk valami újat a világból, ezért nem használunk az erjedéshez semmit, ami a természetes folyamatokat megváltoztatná! Saját magunkat szeretnénk jobban megismerni a borkészítés által, és ehhez a legőszintébb folyamatokra van szükség. A mustok… | világ erjedés, erjedés semmi | birt, somló, váltás, switch, szőlő | 1 |
melispekseg.hu | Az élesztő eredete: régen a kovász használatával és a “titokzatos erjesztés” által jelentősen javult a termékek minősége, az élesztő oxigén jelenlétében és oxigén nélkül is életképes. Ha van oxigén, az élesztő szaporodik; ha nincs oxigén, elkezd erjedni. Az erjedés időtartamának nagy hatása van a… | oxigén erjedés, erjedés időtartam | macar, pékség, ala, kenyér, élesztő | 1 |
pistacia.hu | Ottóék évek óta pár jól bevált hűvös dűlőről válogatnak a pezsgő alapborhoz. Furmint és rajnai házasítása került 2015-ben a nyúlánk palackokba, majd a második erjedés után hosszú érlelés következett. A most érkezett palackokat 37 hónap érlelés után degorzsálták, az érett pezsgőt pedig Villa… | második erjedés, erjedés hosszú | mozzarella, paradicsomszósz, olasz, sonka, érik | 1 |
azertke.hu | Kenyérrel, péksüteményekkel viszont SOHA NE etessük a madarakat, mert azok az etetőben állva egy idő után erjedésnek indulnak, és elfogyasztva gyomor- és bélgyulladást okozhatnak, amitől a madarak el is pusztulhatnak. | idő erjedés, erjedés elfogyasztva | madár, közhasznú, etetés, bakancslista, zemplén | 1 |
drinkbox.hu | A Hop Top Eisbock egy igazi ritkaság a hazai piacon. Tipikus alsóerjesztésű sörkülönlegesség, melynek alapját egy tradicionális dekokciós eljárással készült német típusú duplabak sör adja. Erjedés után a víz egy részét kifagyasztották, hogy növeljék az íz intenzitását és a sör alkoholtartalmát. | sör erjedés, erjedés víz | vodka, whisky, sör, koronavírus-járvány, társasági | 1 |
deakpince.hu | A borínyencek valószínűleg találkoztak „amforaborokkal” kóstolóik során. Így nevezik azokat a borokat, amelyekhez agyagedényt használtak a borok készítésekor – az erjedés, érlelés vagy mindkettő során. | készítés erjedés, erjedés érlelés | pince, deák, amfóra, kalocsa, érlelt | 1 |
xxl-net.hu | …a fára a kukacok további pusztítást végezve, no meg az erjedő szilvának sincs túl jó illata:), Mondjuk a pasiknak más a véleményük az erjedésről, de ahhoz, hogy valami ütősebb készüljön ( netán pálinka) ,ahhoz azért több szilva kell, meg én, hogy ne fussak ki a világból a cefreszagtól… | vélemény erjedés, erjedés ütős | ruházati, üvegház, posted, leave, paradicsom | 1 |
mete-munkavedelem.hu | A borkészítési veszélyei kapcsán minden évben tájékoztató kiadvány tesz közzé, a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya. A borkészítés során, a szőlő erjedésekor keletkező mustgázok akár a pincében dolgozók életét is veszélyeztetheti, ezért nem… | szőlő erjedés, erjedés keletkező | munkavédelmi, munkavédelem, tűzvédelmi, munkahelyi, felülvizsgálat | 1 |
obsitospinceszet.hu | A szüretelés előtt álló szőlőtőkéket megpillantva csak sejthető, hogy az indigószínű, telt fürtök milyen csodákat rejtenek. A csoda megjelenítéséhez azonban elengedhetetlen a feldolgozási folyamat technológiai szigora, az erjedés kézbentartása. | szigor erjedés, erjedés kézbentartása | pincészet, térség, szürkebarát, pink, olaszrizling | 1 |
albertirsagazdabolt.hu | Pincegazdaságokban a kénszeletet borászati célokra használják. A pince falát és levegőjét fertőtlenítik, illetve az üresen álló, kiürült hordókat kénezik. A kén fontos eszköze a bor és a must kezelésének. Kénezéssel a friss must erjedését rövid ideig meg lehet akadályozni. Bornál a káros… | must erjedés, erjedés rövid | kés, fűnyíró, pálinkás, cimkék, tápoldat | 1 |
vinopro.hu | …pihenés után, a durva üledék el lesz belὅle távolítva. Ezt követὅen, tiszta élesztὅ kulturával lesz fermentálva, majd tápanyagokkal gazdagítva. Erjedés alatt ellenὅrzött fermentáció folyik le. Az erjedés befejeztével, a bor klasszikus szabályozási folyamaton megy keresztül, s a végleges szὔrést… | gazdagítva erjedés, erjedés fermentáció, fermentáció erjedés, erjedés befejezte | kapacitás, ség, irsai, borászat, olaszrizling | 1 |
vecseipalinka.hu | A refraktométer üveg lapjára pár csepp cefrét csepegtetve azonnal megtudhatjuk, hol tart a cefrénk az erjedésben. Optimális esetben a cukortartalom fokozatosan csökken, míg az alkoholtartalom nő. | cefrénk erjedés, erjedés optimális | pálinka, vecsei, cefre, bérfőzés, párlat | 1 |
marosmalom.hu | A kovászos kenyér jellegzetes ízzel és állaggal rendelkezik. Az erjedés során kialakuló savak és alkoholok adják meg a kenyér jellegzetes savanykás ízét és aromáját. Emellett a kovászos kenyérnek is van egy jellegzetesen porózus, lélegző állaga és egy meglehetősen sötét külső héja. | állag erjedés, erjedés sor | malom, makó, maros, kenyér, kovászos | 1 |
aprolepes.hu | A nyár és az ősz a friss zöldségek és gyümölcsök időszaka. Hogy télen is élvezhessük a nyár ízeit, különböző tartósítási módokat alkalmazhatunk. A tartósítás lényege, hogy a romlást (nemkívánatos erjedést, rothadást, penészesedést stb.) előidéző baktériumokat, gombákat elpusztítsuk, vagy olyan… | nemkívánatos erjedés, erjedés rothadás | táplálkozás, ökológiai, pedagógia, puska, klímaszorongás | 1 |
sarospatak.hu | A gondatlanság és figyelmetlenség miatt minden évben több baleset vagy haláleset következik be országszerte mustgázmérgezés következtében. A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, színtelen és szagtalan gáz. A levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb, tehát a mélyebb területeken… | must erjedés, erjedés sor | sárospatak, ülés, képviselő-testületi, sárospataki, felhívás | 1 |
bambusz-bamboo.hu | …megnöveli az élettartamot. Csak egy apró érdekesség, ha elfelejtjük a lefőzött teát meginni és hűtőszekrénybe tenni finom gyenge borrá erjed, az erjedés után kiöntve habzik, ami fehérje tartalmát igazolja. Csak orvostörténeti igazolásnak az emberkísérletek több száz éve szigorúan tilosak - ezt… | bor erjedés, erjedés kiöntve | bambusz, tea, faiskola, csemetekert, kalocsa | 1 |
szilveszterpince.hu | Kezdetek óta a hagyományos borkészítési eljárásokkal készülnek a boraink. Fokozatosan fejlesztjük a munkát segítő berendezéseket, de a hagyományos eljárást kívánjuk folytatni. Nem hűtjük – fűtjük a mustot, hagyjuk a természetes úton történő erjedést és érlelést élesztők és egyéb szerek hozzáadása… | történő erjedés, erjedés érlelés | szilveszter, pince, bortermelő, vászoly, száraz | 1 |
serbarium.hu | Természetesen érdemes néhány alapeszközre beruházni, amelyek közül a legfontosabb a sörfokoló és a 100 fokig mérő hőmérő, mert ezekkel tudjuk mind a főzési folyamatot, mind az erjedést ellenőrizni, kontrollálni. Az alábbi leírásban egy tételes lista található azokról az eszközökről, amire az… | mind erjedés, erjedés alábbi | sörfőzés, sörfőző, kisüzemi, ale, láger | 1 |
kristalyborpince.hu | Technológia: A szőlő beérkezése után gyors feldolgozás következik, acéltaretályba vagy tölgyfahordóba kerül, ott erjed ki, erjedés után egy kíméletes préseléssel töltjük be a tartályba vagy hordókba. | tölgyfahordó erjedés, erjedés kíméletes | borpince, kristály, borászat, szőlészet, repertoár | 1 |
cseripinceszet.hu | Az egyik legősibb pezsgőkészítési módszer, melynek során a bor a palackban fejezi be az erjedést, így a... | | adatlap, rajnai, rizling, évjárat, pannonhalmi | 1 |
porond-mester.hu | …élesztőt kap. Egy hétig tartó főerjedése során a lében található cukrok alkohollá és széndioxiddá alakulnak át az élesztő hathatós segítségével. A választott technológiától függően alacsonyabb (11-13 C) vagy magasabb hőmérsékleten történhet az erjedés: alsó-, illetve felsőerjesztésű söröket adva. | hőmérséklet erjedés, erjedés felsőerjesztésű | sörfőzés, sörfőzde, sör, konténeres, főzde | 1 |
oolongtea.hu | Az oolong tea levelek balról elszáradnak a napfényben, mielőtt azok megrepednének, így a első erjedés során kihozzák magukból a természetes aromákat, ízeket. Ezután kezdik el melegíteni az oolong teát, amely során a levelek másodjára is megerjednek. Ezzel szemben a fehér tea teljesen friss és… | első erjedés, erjedés sor | tea, oolong, kína, japán, india | 1 |
horsedoktor.hu | …mozgástartománya csökken, elsősorban az éles, csipkés fogszélek miatt, akkor a fogak körül megrágott, pangó takarmány halmozódik fel, amely erjedésnek, bomlásnak indul, ami fogkő kialakulásához vezethet. Elsősorban és legnagyobb mértékben a szemfogak (különösen az alsók) körül szokott… | takarmány erjedés, erjedés bomlás | zsolt, ló, állatorvos, fogászati, foghúzás | 1 |
schaumann.hu | A nagy mennyiségű epifita mikroorganizmusok és a megfelelő mennyiségű erjeszthető szénhidrátnak köszönhetően a kukorica erjedése az esetek többségében problémamentesen megy végbe. Ami több problémát, és nagyobb táplálóanyag-veszteséget okoz, az a silóbontás, és az ezután bekövetkező aerob… | kukorica erjedés, erjedés eset | sertés, szarvasmarha, h., wilhelm, istálló | 1 |
merum-tallya.hu | A tétel egy része kísérleti jelleggel, fahordóban erjedt, minimális induló kénezéssel. Az erjedés végén részleges, spontán almasavbontás ment végbe, amit 6 hónapos fahordós érlelés követett. Illatban a körte, gyógynövények jellemzi, a hordós érlelésből származó vanília csak finoman jelenik meg. A… | kénezéssel erjedés, erjedés vég | tállya, dűlő, palack, pincészet, furmint | 1 |
szephalmi-biolekvar.hu | Az egyébként 1 – 2,5 bar palacknyomású gyöngyözőbor akár pezsgő is lehetne, ha a palackban uralkodó nyomás elérné a 3 bar-t. Nem véletlen, hogy nem kell dróttal is megerősíteni a zárókupakot. További eltérés, hogy a pezsgővel ellentétben a gyöngyözőbor pezsgése „gyöngyözése” nem kizárólag a… | természetes erjedés, erjedés sor | pálinka, lekvár, karamellás, bio, pálinkaház | 1 |
sanyinyarikonyhaja.hu | Tettem még bele egy narancsot karikára vágva. Ráborítottam a tetejét és vizet öntöttem a karimájába. utóbbi azért kell, hogy légmentesen zárjon de az erjedés során felszabaduló gáz ki tudjon jönni. | légmentes erjedés, erjedés sor | fermentált, húsétel, gomba, cékla, tartósítás | 1 |
szoladikenyerbolt.hu | A kovász liszt és víz erjesztett keveréke, ami hozzáadott élesztő nélkül alkalmas kenyérkészítéshez. Ezen természetes erjedés során tejsav, ecetsav baktériumok, illetve vad élesztőgombák keletkeznek, amik megkelesztik, fermentálják a tésztát, majd a kenyeret ízesítik illetve tartósítják is… | természetes erjedés, erjedés sor | szóládi, kovászos, kenyerek, bio, kenyér | 1 |
rogosturo.hu | …márciusában kiadott rendeletben pontosan értelmezik és meghatározzák a tehéntúró fogalmát, elkészítésének körülményeit és módját. Az 1925-ben megjelent Tejgazdasági Szemlében a tejsavas erjedéssel készült túrót szemcsésnek, morzsalékos állagúnak nevezik, ami a rögös túrót a mai napig is jellemzi. | tejsavas erjedés, erjedés készült | rögös, túró, túrós, hozzávaló, tojás | 1 |
oliverdi.hu | Az egészséges olívabogyók hamar erjedésnek indulnának, ezért a szedést követő 24 órán belül feldolgozzák. | hamar erjedés, erjedés szedés | olívaolaj, szűz, olajbogyó, olivaolaj, oliva | 1 |
bortarsasag.hu | A bor, vitis vinifera szőlő fürtjeinek kipréselt levéből, alkoholos erjedés útján nyert ital. A fogalom első fele legalább olyan alapvetés, mint a második. Az alkohol, a bor egyik legfontosabb összetevője: megtartó erő, ami nélkül nincs érlelés, nincs egyensúly és nincsen tűz. A bor felemel… | alkoholos erjedés, erjedés útján | pincészet, pince, pezsgő, birt, válogatás | 1 |
zarandokpince.hu | Le lehet írni képletekkel, mérni lehet az értékeit. Lehet okosakat mondani erjedésről, élesztőkről, cukorfokról, alkoholról és savakról. | okos erjedés, erjedés élesztő | pince, zarándok, tél, gáz, mindjárt | 1 |
markvartjani.hu | Jani legfontosabb területei és fajtái találkoznak ebben a borban. Baranya-völgy és Faluhely-dűlők, ahol a legfiatalabb tőkék 22, a legidősebbek pedig 43 éve teremnek, 2020 óta organikus művelésben. A tikkasztó, kabócazajos szőlőmunkák végén szeptemberben kézi szüret, majd a pincénél bogyózás után… | bogyózás erjedés, erjedés tartály | kadarka, szőlő, szekszárd, organikus, szekszárdi | 1 |
labomark.hu | Standard cső-diffúziós teszt az erjedést gátló tejidegen anyagok kimutatására tejben, különös érzékenységgel többek között a béta-laktám típusú antibiotikumokra és szulfonamidokra… | teszt erjedés, erjedés gátló | táptalaj, vegyszer, laboreszköz, kihagyás, mikrobiológiai | 1 |
naturorumfood.hu | A fokhagyma jól ismert egészségmegőrző hatása a fermentálásnak köszönhetően a fekete fokhagymában sokszorosan érvényesül. Az erjedés (vagy erjesztés), idegen szóval fermentálás (vagy fermentáció) olyan kémiai | sokszoros erjedés, erjedés erjesztés | fokhagyma, csodás, fermentálás, immunerősítő, antioxidáns | 1 |
szakmatszerzek.hu | …véget ért a Campus Fesztivál… Emese Lengyel 0 Posts… Fehérné Ildikó 0 Posts… Halaska Gábor 0 Posts… | | technikus, szakképzési, hírportál, papírgyártó, kvíz | 0 |
innobrew.hu | Az InnoBrew főzdét bárhová telepítheted, a méretét te határozhatod meg. Elismert szakemberek tervezik rozsdamentes acélból, rézből és üvegből. Kompromisszummentes, könnyen üzemeltethető eszközök. | természet erjedés | fenntarthatóság, sör, iparági, közösségfejlesztés, korlát | 0 |
ujvari-bros.com | Narancssárga és “bazaltszürke” – az UJVÁRI arculat színei, amelyhez az inspirációt a vulkanikus eredetű bazalt adta. A Szent György-hegyre is jellemző kőzet izzó, narancssárga láva formájában kerül a felszínre, majd gyors lehülést követően nyeri el jellegzetes hűvös, sötétszürke színét. | | ujvári, bazalt, györgy-hegy, dűlő, narancssárga | 0 |
telekiszakkepzovillany.hu | Déli ASzC Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium hivatalos honlapja az Egységes Digitális Információs Rendszer (EDIR) keretében | | teleki, kollégium, déli, szakképző, technikum | 0 |
gyogytermek.hu | szívbarát és rákellenes tulajdonságai miatt vált közismerté, de egyéb, sokféle jótékony hatása révén az egészség megőrzésében is szerepet is szerepet játszik. | serkentő erjedés, erjedés szüntető | gyógynövény, tea, gyógytermék, antioxidáns, görcsoldó | 0 |
mgszt.hu | …kell a SIBO-t, az irritábilis bélszindrómát és a különböző vírusfertőzéseket. A problémát fizikailag az okozza, hogy a bélnyálkahártya túl sok hisztamint enged a véráramba jutni, így lép fel a hisztamin és a hisztamint lebontó enzim mennyiségének különbsége. A bélben jelentkező problémák… | tejsavas erjedés, erjedés készült | hisztamin, sebész, tünet, cukorbetegség, intolerancia | 0 |
aavk.hu | Meghirdetett vizsgák Jelentkezési lap szakmai vizsgára Jelentkezési lap képesítő vizsgára Felmentési kérelem Europass bizonyítvány kiegészítő igénylőlap Tájékoztató vizsgázóknak Csoportos vizsgamegrendelés | | technikus, vizsgaközpont, agrár, alföldi, vizsgázó | 0 |
ezustsiraly.hu | A Műhely célja a közjó szolgálata – általunk, egyének, polgárok által. Három csapásirányon halad: közélet, hagyomány, eszmék. | | sirály, ezüst, áld, közéleti, közélet | 0 |